Земја на потекло - историјат Ирскиот сетер, уште познак како ирски црвен сетер или само црвен сетер, потекнува од Ирска. Оваа раса била развиена со вкрстување на ирскиот териер, ирскиот воден шпаниел, англискиот сетер, птичарот и гордон сетерот. Препознатливи се…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Овој териер го добил своето име по местото од кое потекнува, а тоа е долината Glen of Imaal во регионот на западните планините Wicklow во Ирска. Тие биле ловџиски кучиња кои ловеле јазовци, лисици, видри…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Златниот ретривер потекнува од шкотските висорамнини од 1860 години. Расата претставува една од најуспешните и најдобрите вкрстувања во историјата. Таа била развиена од лордот Tweedmouth кој го вкрстил оригиналниот жолт ретривер со право крзно (кој…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Се верува дека западношкотискиот бел териер се добил со вкрстување на раси како шкотскиот териер, керн териерот и Данди Динмонт териерот. Во почетокот тие биле одгледувани за да ловат штетници. За прв пат оваа раса…

Прочитај повеќе

Крзно Крзното е двослојно. Надворешното крзно е кратко и грубо, а внатрешното е густо. Прифатени бои на крзното се црно-бела, сива, сите нијанси на црвена, црна, како и крзно во повеќе од две бои. Карактер Овие кучиња се друштвени, паметни,…

Прочитај повеќе