Земја на потекло - историјат Пред многу векови сетери со остро крзно наречени Spinones стигнале во Италија со грките трговци. Се верува дека оваа раса се развила во областа Пиемонт и во земјите на Јадранското Море. Се претпоставува дека овие…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Ова уникатно куче потекнува од Пиемонт и Ломбардија. Не е точно познато од кои раси се добила оваа раса на италијански птичари, но некои веруваат дека се добила со вкрстување на расата Segugio Italiano и…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Исландското овчарско куче е раса на куче од видот шпиц која се верува дека потекнува од кучињата кои биле донесени во Исланд преку Викинзите. Доста е слично со норвешкиот шпиц, како и на предците на…

Прочитај повеќе

Општ изглед Крзно: Влакното е долго и тврдо. Бојата може да биде црвена, сива, црна, сосема бела, но најчестата е сива боја. Големина Минимална висината на гребенот кај мажјаците е 79 см, минимална висина на женките е 71 см. Пожелно…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Ирскиот териер, како што кажува неговото име, потекнува од Ирска и се верува дека е една од најстарите раси на териери. Се претпоставува дека првите ирски териери датираат уште од пред две илјади години, но…

Прочитај повеќе