Земја на потекло – историјат Австралиското пастирско куче потекнува од Австралија од XIX век. Во 1840 година, еден човек по име Томас Хал ги вкрстил кучињата на говедарите од фармата на татко му со специфичните австралиски динго кучиња и ја…

Прочитај повеќе

Земја на потекло – историјат Еволуцијата на австралискиот териер се случила во Тасманија во раните 1800 години каде се размножиле мали сини-жолти териери. Подоцна, оваа варијанта била вкрстена со Данди териерот, Манчестер териерот и ирскиот териер со што се добиле…

Прочитај повеќе

Општ изглед Крзно - Крзното се состои од средно и долго влакно коешто може да биде со изретчени или со лабави бранови и со густо подвлакно. Боите на Австралискиот Овчар можат да бидат црно-бело исшарани, црвено исшарани (црвено-кафеавкаста боја), обична…

Прочитај повеќе

Крзно Авганистанските хртови имаат долго и свиленкасто крзно. Само на муцката влакното е кратко. Сите бои се дозволени, најмногу се црвеникава боја и песок боја, со црнa маскa. Карактер Авганистанскиот хрт е независна, горда и благородна раса, мирен е во…

Прочитај повеќе