Земја на потекло - историјат Потеклото на американските кокер шпаниели датира од XIV век од Шпанија. Оваа раса потекнува од англискиот кокер шпаниел кој бил донесен во Америка во 1880 година. Шпаниелите во америка биле размножени со помала големина и…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Американскиот Стафордшир териер се добил со вкрстување на булдозите со постарите видови териери. Тие се тесно поврзани со американскиот питбул териер со кој се сметале за иста раса до 1960 години. Порано американските Стафордшир териери…

Прочитај повеќе

Земја на потекло – историјат Аљаскиот маламут потекнува од арктичкиот регион каде го преживувал стдуот благодарение на неговото дебело крзно. Најпрво биле забележани во аљасканското село на Махлемутите кои биле Инуитско племе кое живеело во западниот дел на Аљаска. Аљаските…

Прочитај повеќе

Земја на потекло – историјат Акита, или уште Акита Ину (ину на јапонски значи куче) или Јапонска Акита е најголемата и најпозната кучешка раса од Јапонија. Најпрвин оваа раса била одгледувана за ловење на елени, мечки и диви свињи, но…

Прочитај повеќе

Крзно Крзното е со кратко влакно и најчесто во црвено-кафеава боја, нашарани со кафеави линии, и со или без бели делови. Карактер Австриските пинчери се многу енергични, живи, весели, постојано спремни за акција, паметни и неверојатни ловци на глувци. Ваквите…

Прочитај повеќе