Земја на потекло - историјат Точното потекло на англискиот птичар не е познато. Се претпоставува дека нивен предок е шпанскиот сетер кој пристигнал во Англија во XIV век. Но, попозната теорија е дека оваа раса настанала во 1650 година со…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Мастифот, или англискиот мастиф, е англиска раса која потекнува од древните изумрени врсти Alaunt и други Molossers од пред илјадници години. Зборот мастиф најверојатно произлегол од староанглискиот збор ‘masty’ кој значи моќен. Во време на…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Англискиот кокер шпаниел е еден од нјастарите шпаниели кои ни се денес познати. Потеклото на шпаниелите датира уште од XIV век од Шпанија и името го добиле по шпанскиот збор 'Espanol'. Тие биле однесени во…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Англискиот булдог (или само булдог) за прв пат е размножен во Англија во 1500 години за да учевствува во тогаш популарната игра за коцкање во која едно или повеќе кучиња му се спротивставувале на окован…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Анадолското пастирско куче потекнува од Турција. Тие биле, и се уште се одгледувани за да ги чуваат стадата. Биле размножени за да ги издржат екстремните временски услови во Анадолија, па така тие се способни да…

Прочитај повеќе