Земја на потекло - историјат Ова е уште една раса на шпаниели која се развила од англискиот спрингер шпаниел. Едно време, сите различни видови на шпаниели биле сметани за ист вид. Подоцна, ловџиите започнале да ги делат шпаниелите на копнени…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Францускиот брадест птичар е важен дел од историјата на кучињата. Многу денешни познати раси на кучиња ја сочинуваат расата Барбет во своето потекло. Оваа раса е попозната како ловџиско куче, но е се попознато и…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Англискиот спрингер шпаниел се смета за основач на сите видови англиски ловџиски шпаниели. За време на ренесансата тие се сметале за идеални придружници на ловците. Во Америка станале познати во 1700 години. Кламбер, сасексшкиот, велшкиот,…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Англискиот кокер шпаниел е еден од нјастарите шпаниели кои ни се денес познати. Потеклото на шпаниелите датира уште од XIV век од Шпанија и името го добиле по шпанскиот збор 'Espanol'. Тие биле однесени во…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Потеклото на американските кокер шпаниели датира од XIV век од Шпанија. Оваа раса потекнува од англискиот кокер шпаниел кој бил донесен во Америка во 1880 година. Шпаниелите во америка биле размножени со помала големина и…

Прочитај повеќе