Земја на потекло - историјат Пред многу векови сетери со остро крзно наречени Spinones стигнале во Италија со грките трговци. Се верува дека оваа раса се развила во областа Пиемонт и во земјите на Јадранското Море. Се претпоставува дека овие…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Ова уникатно куче потекнува од Пиемонт и Ломбардија. Не е точно познато од кои раси се добила оваа раса на италијански птичари, но некои веруваат дека се добила со вкрстување на расата Segugio Italiano и…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Ирскиот сетер, уште познак како ирски црвен сетер или само црвен сетер, потекнува од Ирска. Оваа раса била развиена со вкрстување на ирскиот териер, ирскиот воден шпаниел, англискиот сетер, птичарот и гордон сетерот. Препознатливи се…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Златниот ретривер потекнува од шкотските висорамнини од 1860 години. Расата претставува една од најуспешните и најдобрите вкрстувања во историјата. Таа била развиена од лордот Tweedmouth кој го вкрстил оригиналниот жолт ретривер со право крзно (кој…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Гордон сетер е раса на големи ловџиски кучиња која била развиена во 17-ти век во Шкотска. Наречена е гордон сетер поради тоа што војводата Александар Четврти од Гордон е тој која влијаел на популаризацијата на…

Прочитај повеќе