Земја на потекло - историјат Оваа раса на кучиња потекнува од Хрватска, поточно од областа Далмација по која и го добиле своето име. Познато е дека тие постоеле уште во 1500 години или нешто порано, иако под нивното име како…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Глаткото крзно е грубо на допир. Боите на крзното најчесто варираат од црвена до жолта на поголемиот дел од телото, а треба да имаат црно седло, бела линија на челото, бел врат, бели гради, бели…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Бретањнскиот басет е ловџиско куче кое лови по мирис. Оваа раса потекнува од Бретања, Франција, а била добиена од големиот бретањски басет (Grand Fauve de Bretagne). Се мислево дека оваа раса е на работ на…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Овие кучиња потекнуваат од азиските мастифи, а се верува дека стигнале во Франција ззаедно со Римјаните. Во осмиот век, свештеникот Св. Хуберт одгледувал повеќе вакви кучиња поради што долго време тие биле познати под името…

Прочитај повеќе