Земја на потекло - историјат Јапонскиот шпиц е потомок на фамилијата на артички шпицови. Се верува дека стигнале во Јапонија со руските имигранти. Иако биле одгледувани и размножени и во други земји, нивното одлгедување најмногу просперирало во Јапонија и затоа…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Исландското овчарско куче е раса на куче од видот шпиц која се верува дека потекнува од кучињата кои биле донесени во Исланд преку Викинзите. Доста е слично со норвешкиот шпиц, како и на предците на…

Прочитај повеќе

Крзно Крзното е двослојно. Надворешното крзно е кратко и грубо, а внатрешното е густо. Прифатени бои на крзното се црно-бела, сива, сите нијанси на црвена, црна, како и крзно во повеќе од две бои. Карактер Овие кучиња се друштвени, паметни,…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Германскиот шпиц потекнува од грендландските влечни кучиња. Померанија е историски регион во јужниот дел од Балтичкото море кој е поделен меѓу Германија и Полска каде се случил најголемиот дел од развојот на оваа раса уште…

Прочитај повеќе