Земја на потекло - историјат Јоркшир териерот бил размножен во Јоркшир, северна Англија во 1800 години. Ова куче било одгледувано за да лови и убива стаорци и слични штетници. Овој териер бил размножен од внимателно избрани раси на работни териери,…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Ирскиот териер, како што кажува неговото име, потекнува од Ирска и се верува дека е една од најстарите раси на териери. Се претпоставува дека првите ирски териери датираат уште од пред две илјади години, но…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Овој териер го добил своето име по местото од кое потекнува, а тоа е долината Glen of Imaal во регионот на западните планините Wicklow во Ирска. Тие биле ловџиски кучиња кои ловеле јазовци, лисици, видри…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Се верува дека западношкотискиот бел териер се добил со вкрстување на раси како шкотскиот териер, керн териерот и Данди Динмонт териерот. Во почетокот тие биле одгледувани за да ловат штетници. За прв пат оваа раса…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Ердел Териерот, или уште познат и како “Waterside Terrier“, “Bingley Terrier“ или кралот на териерите (поради неговата висина), потекнува од пределот Ердел во Западен Јоркшир во Англија. Оваа раса се добила со вкрстувањето на англиски…

Прочитај повеќе