Земја на потекло - историјат Ентелбушкото планинско куче е најмалата раса од четирите швајцарски Sennehund планински раси на кучиња. Entelbuch е општина во областа Луцерн, во Швајцарија, каде живееле ваквите кучиња, по што и го добиле своето име. Се верува…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Аргентинскиот мастиф, или како што е попознато Дого Агрентино, е една од ретките раси на кучиња кои се развиени во Јужна Америка. Расата ја создал доктор Антонио Норес Мартинез во 1928 година во Аргентина. Д-р.…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Не е познато точното потекло на догата од Бордо, но се верува дека потекнува од некој вид мастиф (некои велат од грчиот молосос, некои од европските мастифи како на пример од италијанскиот мастиф). Ваквите доги…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Името го добиле по француските зборови 'grand Danois' кои во буквален превод значат „голем дански“. Не е познато зошто Англичаните го присвоиле токму ова име кога се знае дека расата всушност потекнува од Германија. Поради…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Доберманот се родил во Германија во XIX век. Човекот по име Луис Доберман сакал да развие раса која ќе биде поголема и посилна од пинчовите и териерите кои биле многу популарни во тоа време. Тој…

Прочитај повеќе