Земја на потекло - историјат Не се знае точното потекло на оваа раса. Како и да е, сепак се знае дека ваквото куче се одгледувало во областа Крим т.е. пределот помеѓу Црното море и Азовското море. (more…)

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Јапонскиот шпиц е потомок на фамилијата на артички шпицови. Се верува дека стигнале во Јапонија со руските имигранти. Иако биле одгледувани и размножени и во други земји, нивното одлгедување најмногу просперирало во Јапонија и затоа…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Јоркшир териерот бил размножен во Јоркшир, северна Англија во 1800 години. Ова куче било одгледувано за да лови и убива стаорци и слични штетници. Овој териер бил размножен од внимателно избрани раси на работни териери,…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Јапонскиот чин или јапонскиот шпаниел се добил со врстување на пекинезерите. Постојат три теории за потеклото на овие кучиња. Едната теорија е дека тие биле донесени во Јапонија за време на Корејската мисија во 732…

Прочитај повеќе

Земја на потекло - историјат Јазовичарот потекнува од Германија од XVI век. Неговото име на германски потекнува од германскиот збор 'dachs' кој значи јазовец. Биле одгледувани да го бркаат и ловат пленот, а поради нивните куси нозе тие биле идеална…

Прочитај повеќе