Под име Хог Донг, кое е кутре на познатиот тибетски мастиф, може да се пофали со титулата најскапото куче на светот. Всушност, познатиот Хог Донг го продале за 1.000.000 долари. Тибетскиот мастиф се големи кучиња кои се однесуваат заштитнички према…

Прочитај повеќе

Кога семејството кое веќе има куче, добива дете, обично тоа не додава никакви потешкотии, ако кучето е доволно социјализирано и ако живее со нив како член на семејството. Меѓутоа треба да се внимава во првите 2 до 3 години детето…

Прочитај повеќе

Земја на потекло – историјат Аљаскиот маламут потекнува од арктичкиот регион каде го преживувал стдуот благодарение на неговото дебело крзно. Најпрво биле забележани во аљасканското село на Махлемутите кои биле Инуитско племе кое живеело во западниот дел на Аљаска. Аљаските…

Прочитај повеќе

Земја на потекло – историјат Акита, или уште Акита Ину (ину на јапонски значи куче) или Јапонска Акита е најголемата и најпозната кучешка раса од Јапонија. Најпрвин оваа раса била одгледувана за ловење на елени, мечки и диви свињи, но…

Прочитај повеќе

Крзно Крзното е со кратко влакно и најчесто во црвено-кафеава боја, нашарани со кафеави линии, и со или без бели делови. Карактер Австриските пинчери се многу енергични, живи, весели, постојано спремни за акција, паметни и неверојатни ловци на глувци. Ваквите…

Прочитај повеќе