FCI група 1

Јужноруска Овчарка

south-russian-ovcharka

Земја на потекло – историјат

Не се знае точното потекло на оваа раса. Како и да е, сепак се знае дека ваквото куче се одгледувало во областа Крим т.е. пределот помеѓу Црното море и Азовското море.

Тело

Јужноруското овчарско куче е големо и витко, со масивна скелетна структура и добро развиена мускулатура. Ушите им се мали, во триаголна форма и виснати надолу. Очите се овални и темни. Опачката пак, паѓа надолу се до зглобовите на нозете, а крајот е превиткан нагоре.

Крзно

Крзното на јужноруската овчарка е отпорно на различни временски услови. Тоа е долго (влакната се околу 12 сантиметри долги), грубо и бодликаво, со густ внатрешен слој. Бојата на крзното може да биде бела, циво-кремаста или бела со сивкасти делови.

Карактер

Јужноруските овчарски кучиња се доминанти, но и трезвени. Постојано се на штрек и не можете да ги поткупите. Искрени се и верни. Многу паметни и храбри. Имаат добри рефлекси кои се невообичаени за толку големо куче. Знаат да бидат самостојни и самите да донесуваат одлуки. Добро се сложуваат со децата доколку не им досадуваат премногу. Доколку растеле во иста средина со други кучиња, други домашни миленичиња или пак добиток, овие кучиња ќе ги чуваат и бранат безрезервно тие животни од луѓе кои сакаат да им наштетат. Како и да е, не се сложуваат најдобро со мачки, бидејќи нивните предци најверојатно биле ловџиски кучиња. Не ги сакаат туѓинците, па нема да им дозволат на истите да стапнат на вашиот имот. Сепак, редовните посетители и пријатели, убаво ќе ги прифатат и ќе ги засакаат како и фамилијата која ги чува.

Дресура

Дресирањето треба да биде основано на взаемна почит. Неопходно е ваквото куче да се третира праведно, и доследно, но сепак внимателно.

Неопходна грижа

Тимарењето на крзното на оваа раса е навистина лесно и едноставно. Доволно е крзното да се четка еднаш неделно за тоа да се одржи во добра состојба.

Тренинг

Овие кучиња можат самите да се погрижат да ја задоволат својата потреба за движење доколку живеат во добро ограден простор. Сакаат д аја истражуваат областа во која живеат што всушност ги задржува да бидат активни и во форма. Не се соодветни домашни миленичиња за мал простор или стан. Среќни се кога се надвор и не им пречат никакви временски услови.

Заболувања

Генерално, тие се доста здрави кучиња кои доживуваат длабока старост. Нивниот животен век е околу 15 години.

Информации за расата

Купи Миленик.мк

Потекло: Украина и Русија

Купи Миленик.мк

Број на стандард: FCI група 1 (Овчарски и пастирски кучиња), Секција 1: Овчарски кучиња, #326

Купи Миленик.мк

Висина на мажјак: 65–66 cm

Купи Миленик.мк

Висина на женка: 62–66 cm

Купи Миленик.мк

Тежина на мажјак: 48–50 кг

Купи Миленик.мк

Тежина на женка: 48–50 кг

Купи Миленик.мк

Надимак(Прекар): South Russian Owtcharka / Ioujnorousskaïa Ovtcharka / South Russian Sheepdog / Ukrainian Ovcharka / Yuzh