FCI група 9

Јапонски Чин

Japanese_Chin_dog

Земја на потекло – историјат

Јапонскиот чин или јапонскиот шпаниел се добил со врстување на пекинезерите. Постојат три теории за потеклото на овие кучиња. Едната теорија е дека тие биле донесени во Јапонија за време на Корејската мисија во 732 година каде веднаш станале популарни меѓу жените кои ги чувале во скут. Втората теорија е дека ваквите кучиња ги донеле проповедниците на Зен Будизмот во 520 година. Третата теорија пак вели дека императорот на Кина му поклонил неколку на јапонскиот император. Како и да е, тие отсекогаш биле дел од кралските семејства и омилени миленичиња на жените кои ги носеле со нив каде и да одат.

Тело

Телото е мало и правоаголнесто. Грбот е прав и краток со широка и малку заоблена слабина. Градите се долги и длабоки. Опашката е високопоставена, бушава и свиткана кон грбот. Ушите се високопоставени, мали, во V форма.

Крзно

Крзното е долго и меко, со прави влакна, во црно-бела или црвено-бела боја.

Карактер

Јапонскиот чин е весело и дружељубиво кутре. Тие се доста самостојни, грациозни и сакаат да бидат во центарот на вниманието. Сакаат да се постојано блиску до својот сопственик или членовите на семејството. Тие се одлични домашни миленичиња за повозрасните луѓе, а се премногу мали и чувствителни за децата. Добро се сложуваат со други кучиња. Не лаат често.

Дресура

Бидејќи се доста самостојни, а понекогаш и тврдоглави, дресирањето на овие кутриња може да биде малку потешко. Како и да е, лесно и брзо ќе ги научите да уринираат на одреденото место.

Неопходна грижа

Предноста на овие кучиња е тоа што нивното долго и свиленкасто крзно не се замрсува лесно, па доволно ќе биде да се чешлаат два пати неделно. Од време на време треба да се бањаат за белите делови од крзното да бидат чисти и блескави. Ушите и муцето треба да се шистат редовно.

Тренинг

На јапонскиот чин не му е потребно многу движење, па се задоволуваат играјќи си низ домот или градината. Сакат кратки прошетки во парк. Соодветни се за живот во стан.

Информации за расата

Купи Миленик.мк

Потекло: Кина

Купи Миленик.мк

Број на стандард: FCI група 9 (Придружни и минијатурни кучиња), Секција 8: Јапонски чин и пекинезери, #206

Купи Миленик.мк

Висина на мажјак: околу 25 см

Купи Миленик.мк

Висина на женка: околу 25 см

Купи Миленик.мк

Тежина на мажјак: 2,5 – 3 кг

Купи Миленик.мк

Тежина на женка: 2,5 – 3 кг

Купи Миленик.мк

Надимак(Прекар): Japanese Chin / Japanese Spaniel

Купи Миленик.мк

Животен век: 12 до 14 години