Корисни совети

Зашто расата БИГЛ е посебна раса!

2

Бигл расата потекнува од Англија и припаѓа на категоријата на кучиња трагачи и песови.
Таа доаѓа во црна, кафеава и бела, а просечниот животен век е меѓу 12 и 15 години.

1.Тие многу сакаат да мирисаат !
– Бигл има исклучително добро развиено чувство за мирис.Тоа би можело да биде проблем со одење, Исто така, да бидат подготвени за неговото лидерство на прошетките,затоа што тој ги следи сите мириси во оваа областа, Бигл секогаш ќе го избере душкањето околу наместо да ги слуша вашите команди.Тоа е причината зошто тој нема да ви биде добар партнер за трчање и нема да ве прати туку ќе застанува на секој мирис а тоа ќе ве спречува во вашето темпо.

2.Тие се изузетно гласни !
– Ако сакате да си набавите БИГЛ , да бидете подготвени за лаење и завивање на речиси сè и на секого. Тоа е и причината зошто многу луѓе се воздржат од купување на оваа раса , иако целосна обука може да помогне во контрола на прекумерна бучава. Некогаш и тоа е премногу слатко од причина што се познати кучиња кој со своето завивање пробуваат да имитираат некоја песна , на YT можеме да се увериме во истото низ многуте клипови.

3.Не сакаат да бидат сами !
– Тие имаат потреба од социјална интеракција од другите раси. На долго одвојување од сопственикот со нив може да предизвика вознемиреност и страдање. Се учат да бидат неколку часа сами во домот или дворот но потребно е да имаат занимација како играчки.

4.Сакаат да ги грицкаат работите !
– Вашиот БИГЛ детектив сака да грицка работи а кога е мал и вади запчиња речиси и не бира што, туку што ке му дојде, тоа може да биде вашиот полнач за лаптоп до вашите омилени патики и слично , затоа е потребно уште од најмалата возраст да се учи на што смее а што не смее да грицка.

5. Тие се полни со љубов !
– Тие се многу добри со деца,фамилијарна раса на куче, но тие исто така се чувствителни на расположението на сопственикот. Тој секогаш ќе знае кога нешто не е во ред. Ако, на пример вие сте тажни и тој ќе е тажен или пак ќе се обиде да ве расположи. Знаат да бидат толку поврзани со вас па и да покажат голема љубомора ако осетат дека се запоставени. Делуваат заштитнички во куката кај што живеат па понекогаш и покажуваат малку агресивност и затоа е потребно вметнување на навики ушта од мала возраст.

Купимиленик.мк препорачува – НАБАВЕТЕ СИ БИГЛ !!! Познати факти се дека кој еднаш чувал едно куче од расата БИГЛ секогаш за некоја година си набавува уште едно !!!